Ροχαλητό

Τι είναι το ροχαλητό?

Ως ροχαλητό ορίζουμε τον ήχο που παράγεται από τις ταλαντώσεις των ιστών της αναπνευστικής οδού, ως αποτέλεσμα μερικής απόφραξης της αναπνευστικής οδού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν υπάρξει περιπτώσεις ατόμων το ροχαλητό των οποίων έφτανε τα 80 ντεσιμπέλ (Db), όσο δηλαδή θόρυβο κάνει και ένα κομπρεσέρ όταν σπάει πεζοδρόμιο!

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των αντρών που ροχαλίζουν σε τακτική βάση είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών. Αυτοί που ροχαλίζουν πιο έντονα συνήθως κοιμούνται και πιο βαθιά. Όμως, φαίνεται πως η συχνότητα και η ένταση του ροχαλητού μειώνεται μειώνεται σημαντικά τη στιγμή που ξεκινάμε να ονειρευόμαστε.

Advertisement

Λόγοι εμφάνισης ροχαλητού
Όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, η γλώσσα και το σαγόνι μας γέρνουν λίγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα της μύτης στο πίσω μέρος του λαιμού να φράσσεται μερικώς. Με την σειρά του, αυτό δυσκολεύει τον αέρα να εισέλθει από τη μύτη στους πνεύμονες και έτσι το άτομο να αναπνέει κυρίως από το στόμα κατά την διάρκεια του ύπνου. Ο αέρας που εισέρχεται με αυτόν το τρόπο κάνει τον ιστό του μαλακού ουρανίσκου να πάλλεται και παράγει έναν ελαφρύ ήχο τον οποίο ονομάζομε ροχαλητό. Όσο περισσότερο η ώρα, και το άτομο συνεχίζει να αναπνέει από το στόμα, τόσο περισσότερο στεγνώνουν οι ιστοί του λαιμού και έτσι η ένταση του ροχαλητού ολόενα αυξάνεται! Οποιοσδήποτε παράγοντας που δυσκολεύει την αναπνοή από την μύτη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ροχαλητού, έστω και προσωρινά. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα, διάφορες αλλεργίες (π.χ. από κάποιο κατοικίδιο) το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Σε σπάνιε περιπτώσεις το ροχαλητό είναι σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος, το οποίο ονομάζεται υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια είναι ένα αναπνευστικό πρόβλημα στο οποίο ο ασθενής σταματάει να αναπνέει για μερικά δευτερόλεπτα ή ορισμένες φορές και λεπτά κατά την διάρκεια του ύπνου. Όταν τελικά ο ασθενής πάρει ανάσα, ο θόρυβος βγαίνει σαν ένα εκρηκτικό ροχαλητό.

Τρόποι αντιμετώπισης του ροχαλητού

Advertisement

Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το ροχαλητό είναι οι εξής:

1) Άλλαξε στάση και κοιμήσου στο πλάι
Πολλές φορές, η αλλαγή στάσεως είναι αρκετή για να απαλλαχτούμε από το ροχαλητό. Η χειρότερη είναι η «ανάσκελα». Όταν κοιμάσαι ανάσκελα, η γλώσσα και το σαγόνι σου υποχωρούν με αποτέλεσμα να μπαίνει πιο δύσκολα ο αέρας, και έτσι δημιουργείτε ροχαλητό. Η καλύτερη στάση για να απαλλαχτείς από το ροχαλητό είναι «στο πλάι».

2) Χάσε κιλά!
Λιγότερα κιλά, λιγότερο ροχαλητό! Τόσο απλά.

3) Απόφυγε το αλκοόλ
Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και χαλαρώνει τους μυς που βρίσκονται στο λαιμό και το σαγόνι, κάνοντας έτσι πιο πιθανή την εμφάνιση ροχαλητού. Απόφυγε λοιπόν να πίνεις πολλά ποτά!

4) Αφαίρεσε τους αλλεργιογόνους παράγοντες από το υπνοδωμάτιο
Όπως προαναφέρθηκε, το ροχαλητό μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας αλλεργίας. Η βρωμιά, οι τρίχες, η σκόνη κλπ προκαλούν συχνά -εν αγνοία μας- ροχαλητό!

5) Σταμάτα να καπνίζεις
Το κάπνισμα ερεθίζει τον λαιμό και προκαλεί ροχαλητό. Σταμάτα να καπνίζεις και προστάτεψε την υγεία σου από το ροχαλητό και δεκάδες άλλες ασθένειες που προκαλεί αυτή η βλαβερή συνήθεια!

6) Ασκήσου περισσότερο
Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που ασκούνται συχνά ροχαλίζουν λιγότερο, ενώ γενικά έχουν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

7) Απόφυγε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο
Αποφύγε την κατανάλωση καφεΐνης καθώς και τα βαριά γεύματα για τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσεις να κοιμηθείς.

8) Φρόντισε για την υγρασία δωματίου Σωστή υγρασία
Πρέπει να διατηρείτε το περιβάλλον στο υπνοδωματίου σας σχετικά υγρό. Ούτε πολύ ξηρό, ούτε πολύ υγρό. Ο ξηρός αέρας ερεθίζει τις μεμβράνες της μύτης και του λαιμού και μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Advertisement

Πηγές

  1. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE…
  2. http://www.adinatisma.com/2013/08/antime…

Share This Story

Get our newsletter